بلوغ عاطفی و فرهنگی
- بلوغ عاطفی
درکنار عقل سرمایه ای دیگر وجود دارد که به اندازه عقل اهمیت دارد، این سرمایه عاطفه و محبت است. عاطفه و محبت از مهمترین عوامل موفقیت در زندگی زناشویی میباشد. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده، قدرت ابراز و مدیریت عواطف را دارد، میتواند احساسات خود چه مثبت و چه منفی را کنترل کند و عاطفه اش جهت دار و کنترل شده است. همچنین این فرد احساس ثبات عاطفی میکند و در برابر وقایع زندگی انعطاف پذیر است.
ذکر این نکته لازم است که بلوغ عاطفی به معنای احساساتی بودن یا ابراز احساسات به صورت افراطی نیست، بلکه به معنای کنترل احساسات است.
اگرچه عشق امری فطری است ولی عشق ورزیدن و محبت کردن امری آموختنی است. پس رشد عاطفی به یادگیری، تجربه و رفتار پدر و مادر و نوع تعامل آنها در خانواده وابسته است. شرکت در کارهای گروهی باعث تقویت حس همکاری و همدلی میشود و به رشد عاطفی فرد کمک میکند.
- بلوغ فرهنگی
فردی که به بلوغ فرهنگی رسیده است، تصور روشنی از زندگی دارد و بدون تعصب نسبت به آداب و رسوم غلط موجود در خانواده یا آشنایان، تصمیم گیری میکند.
برای رسیدن به بلوغ فرهنگی باید تلاش کنیم فرهنگ اجتماعی را بشناسیم، آن را تجزیه و تحلیل کنیم و قدرت تشخیص درست از غلط را کسب کنیم.
این تصور که هرچه تحصیلات فرد بالاتر باشد در نتیجه از نظر فرهنگی بالغتر است، تصوری اشتباه میباشد. اگرچه تحصیلات در رسیدن به بلوغ فرهنگی ممکن است تأثیرگذار باشد، ولی کافی نیست.